Experiències europees de l'IES SERPISFeliç dia del Llibre!

Category : Erasmus + · No Comments · by Abr 23rd, 2020

Avui, 23 d’abril, des del confinament, no sols no ens oblidem de la importància dels llibres i la literatura, sinò que més encara ens reafirmem en el seu valor per a la nostra vida.

Els llibres ens acompanyen, ens traslladen a altres mons, desperten la nostra imaginació i curiositat, ens produeixen plaer, ens arranquen somriures i de vegades ens fan plorar, provoquen relacions personals al compartir-los, ens fan pensar, de vegades ens  tranquil·litzen o tot al contrari ens alteren, ens provoquen…alimenten el nostre esperit…, en definitiva ens fan viure.

Avui, de manera especial, alumnat del centre tutoritzat per Pilar García, ens ha recordat el de meravellós que pot ser llegir un poema i compartir-lo!

 

Made with Padlet

LAVORANDO AL LICEO PEANO. FORMES I CULTURA A FLORÈNCIA

Category : Estades · No Comments · by Mar 6th, 2020

SEMINARI HORITZONTAL AL LICEO PEANO

Entre les activitats i experiències que vam viure al Liceo Lingüístico Peano de Florència voldria destacar-ne una que em va interessar com a docent i com a ciutadà que ha considerat sempre els instituts com a espais de transmissió de cultura no sols en el sentit vertical, sinó també en el sentit horitzontal de les comunitats d’aprenentatge.

Un dels dies de la setmana, de forma gairebé casual, vam trobar una professora d’italià que, fora del seu horari de treball, entrava a l’institut. Sorpresos per la seua presència al centre de treball un dia en què no havia de treballar (ho feia a temps parcial) li preguntàrem i ens respongué que estava allà per assistir al seminari de la professora de filosofia Antonella Brillante. Com que la filosofia és la meua matèria vaig decidir acompanyar la professora Elena Fini al seminari de filosofia que es feia fora d’horari lectiu. Abans d’entrar em vaig assabentar que no es tractava d’un seminari com els nostres, sinó més bé d’un curs obert a tota la comunitat educativa que havia sigut proposat pels alumnes de l’últim curs de batxillerat, al qual podien assistir, de manera voluntària, qualsevol persona amb ganes d’anar-hi, aprendre i participar amb els altres membres de la comunitat del liceu.

A les 14.30 començava una classe setmanal, durant dos mesos de l’any, sobre filosofia política aplicada al segle XX. Una mena de matèria que, en la tradició d’Enzo Traverso, busca l’anàlisi de la història des de la perspectiva dels conceptes filosòfics. Unes 25 o 30 persones, bolígraf en mà, prenien apunts, manifestaven dubtes, entraven en col·loqui de manera amable. D’entre elles uns dotze o catorze alumnes i un nombre molt semblant de professors i professores. Tots asseguts com a participants d’una classe al voltant del concepte de nacionalisme i el seu desenvolupament des del segle XIX i les guerres napoleòniques fins la darrera guerra de Kosovo. Ara parlant de filosofia, adés d’història. Ara preguntant o intervenint una alumna, adés un professor.

Aquesta horitzontalitat i aquesta preocupació pel saber i la cultura dins d’un centre de secundària em va semblar una idea, una oportunitat i també em va generar una reflexió sobre la importància del saber i la comunicació del mateix entre la nostra comunitat d’alumnes, però també entre nosaltres, els professors i professores. Per què no estem més oberts a seure al costat dels nostres alumnes i compartir amb ells dubtes i preocupacions? No formem part tots d’una mateixa comunitat i estem, en conseqüència, afectats pels mateixos problemes? Per què, en general, no estem disposats ací a aprendre i compartir el nostre saber si no hi ha darrere un reconeixement en forma de certificacions i/o diplomes? Per què ens costa tant aprofitar el que saben altres amb els quals treballem colze a colze?

És veritat que de vegades ho fem (sense alumnes, això sí)12, però a Florència vaig veure una comunitat que de manera intensa (i no evidentment en tots els casos) es mostrava preocupada per contrastar i saber més del lloc que ocupava en el món i que aquesta preocupació proporcionava una cohesió a professors i alumnes de forma que tots se sentien membres d’un projecte comú, d’un aprenentatge que servia a tots i que tots podien, podíem, aprendre junts i sense vergonya.

Pense com traslladar això al nostre centre, com vehicular un projecte, tot i que siga de forma iniciàtica, que pose en comú els interessos culturals dels alumnes i la constitució d’una xicoteta comunitat d’aprenentatge que, des del nostre IES, no parara de créixer.

1. Pilar Garcia: afegisc aquesta nota per matisar que sí que ho fem però no es destaca ni se sol valorar massa. Ho fem dins de classe (quan discutim amb l’alumnat sobre temes més o menys curriculars i d’actualitat) i fora, amb reconeixement (seminaris i grups de treball) o sense (sala de profes, cafeteria o bar). Falta, trobe, posar-ho en valor i potser donar-li un format del tipus que trobàrem al Peano dins de les nostres condicions i condicionants, és clar.

2. Josep M. Sanchis: em referisc a una activitat horitzontal, on compartim alumnes i professors al mateix nivell. En cap cas això es dona en una classe ni tampoc en un seminari (on no hi ha alumnes).

Visita professores de l’Institut Vespucci-Colombi

Category : Visitants · No Comments · by Feb 29th, 2020

Prácticament gràcies al projecte Erasmus+ staff V.I.E. estagueren en València la setmana passada tres professores de Livorno, de l’Institut Vespucci-Colombi,per a realitzar una formació amb focus sobre les majors diferències entre el sistema educatiu espanyol i italià. Van visitar algunes empreses i centres educatius, un dels quals va ser el nostre, on s’entrevistaren amb personal docent. També tingueren interés per saber com estem abordant la inclusió educativa en els centres. El departament d’Orientació els va exlicar els recursos que tenim, les pràctiques que duem endavant i alguns aspectes de la nova llei d’inclusió.

Logo Erasmus+

Category : Erasmus + · No Comments · by Feb 14th, 2020

Se aplaza la fecha tope para el concurso LOGO PROYECTO ERASMUS+ hasta el dia 13 de marzo.

¡Animate y prueba tus habilidades de diseño gráfico!

Si ganas, ¡tu logo estará presente en todas las actividades de carácter internacional que el centro desarrolla!

Haz click en la imagen si necesitas key words que te proporcionen un contexto conceptual.

 

 

Rigas Vatsts Tehnikums

Category : Visitants · No Comments · by Feb 14th, 2020

Ahir, 13 de febrer, ens va visitar un estudiant de Cicle Superior d’Informàtica de Letònia que, en finalitzar els seus estudis, serà professor després de realitzar dues setmanes més de formació.

L’objectiu de la seua visita ha estat conéixer la implantació dels equips informàtics del centre, el tipus de software i la qualitat del servei de xarxa.

Els companys del departament d’Informàtica, Juanvi Saborit i Xavier Rodríquez, li han fet un bona desmostració del funcionament dels centres de processament de dades i de les messures de seguretat.

Carme Devis

 

Bona sort Valters!!

Jornades al Liceo Linguistico G. PEANO de FIRENZE

Category : Erasmus +, Formació · No Comments · by Feb 9th, 2020
Jornades al Liceo Linguistico G. PEANO de FIRENZE

El jobshadowing que hem realitzat al centre italià G. Peano de Florència l’última setmana de gener de 2020 ha estat…

Job shadowing en Praga: Mirar para aprender

Category : Erasmus + · No Comments · by Ene 20th, 2020

Esta ha sido mi primera experiencia laboral en un programa Erasmus. Este viaje me ha dado la oportunidad de ver otra manera de enseñar, de recorrer las calles de la ciudad por segunda vez, conocer las obras de Alfons Mucha, y perder el miedo a decir alguna palabra en checo.

Objetivos

Durante la semana del 25 al 29 de noviembre de 2019, visitamos el Instituto Arcibiskuspé Gymnázium  para realizar un job shadowing en las clases de inglés y español y establecer contacto para realizar un intercambio de alumnado para el próximo año.

 

Programa

Durante las semanas previas, el jefe de departamento de español nos elaboró un horario para que pudiéramos asistir a clases de inglés y español de niveles y docentes diferentes. También concertó varias reuniones con el director y el departamento de lenguas extranjeras. Por suerte, pudimos compaginar toda esta experiencia laboral con la parte más cultural de la ciudad: museos, ópera, teatro…

Conclusiones

Respecto a las conclusiones que sacamos de esta experiencia, no nos podemos olvidar de que este centro es concertado y los alumnos hacen un examen de ingreso. Además, la ratio en las clases de lengua no superaba los 15 alumnos. Dicho esto, los alumnos tenían un nivel alto de idiomas y tenían un rol muy activo en las clases.  Es verdad que llegar a los objetivos mínimos de cada asignatura no resultaba tan difícil, ya que no había la diversidad en el aula a la que estamos acostumbrados en nuestro centro.

 

CAMBRIDGE, un bon lloc per aprendre anglès

Category : Formació · No Comments · by Ene 16th, 2020

L’ objectiu de la meua estada a Cambridge ha sigut aprendre i conèixer més la llengua anglesa, així com la visualització de noves metodologies de treball diferents a les que coneixem i estem acostumats a veure a les nostres classes. Poder donar en un futur pròxim les classes de biologia en anglès és el que em va fer moure aquest interès per fer aquest curs.

El curs va durar dues setmanes, concretament del 29 de juliol al 9 d’agost i vaig fer-lo  a St. Andrew’s College. Aquest College es troba ubicat pràcticament al centre de la ciutat i a més esta molt ben comunicat, de fet Cambridge és un lloc que pots anar passejant per tot arreu sense massa necessitat d’agafar transport públic. Les zones enjardinades de la ciutat i sobretot el seus jardins són encantadors. Pel que respecta al programa del curs va resultar bastant complet: gramàtica general, vocabulari, writing, listening i speaking. Van ser tres hores cada dia i un total de 10 dies. També, per la tarda el mateix College tenia preparades diferents activitats lúdiques pel centre de la ciutat amb la finalitat de millorar el speaking. Activitats com per exemple anar a veure la interpretació d’una obra de “Shakespeare” a uns dels jardins més emblemàtics de la ciutat “Jesus Green”, anar al cine a veure “The Leon King” o visitar St. Mary’s church van ser alguns dels exemples de les activitats que tenia preparat el programa del centre.

Per concloure, recomanaria aquest curs a companys que comparteixen amb mi les mateixes inquietuds i perspectives respecte a l’anglès. La comunicació diària amb altres persones del curs enriqueixen de manera extraordinària el teu vocabulari i la teua expressió, que son elements fonamentals per poder dur endavant les classes de qualssevol matèria. Experiències com aquestes resulten molt positives per a tot aquell professor o professora que vulgui millorar la llengua anglesa amb la intenció d’impartir la seua assignatura en anglès.

Remei Ibáñez Alcocer

JOB SHADOWING EN EL INVIERNO DE PRAGA

Category : Estades · No Comments · by Ene 15th, 2020

Movilidad                                           Ciudad                     Personas                 Fecha finalización

Mirar Europa para innovar                Praga                          Silvia Sánchez              29/11/2019

en las aulas 2019/20                                                                   Amparo Orts

2019-1-ESO1-KA101-060820

 

Esta ha sido para Silvia y para mí una de las experiencias más interesantes que hayamos tenido en nuestra vida laboral. Las dos somos del Departamento de inglés del IES Serpis, así que la lengua inglesa iba a ser la lengua vehicular todo el viaje. En consecuencia, el inglés y este tipo de estancia nos iban a permitir conocer mucho más que nunca a Praga y a sus ciudadanos. Ese carácter frío, distante, hierático, que se dice de los checos es el reflejo de su ciudad, fluctuando con el tiempo y los hechos históricos, sin ser nunca invadidos ni destruídos para conservar su identidad. Así de grande es Praga, con todos sus edificios históricos en pie, recordándonos que aunque callados, están ahí, presentes en Europa.

Objetivos

Esta estancia en Praga fue programada para los días del 25 al 29 de noviembre de 2019, y visitar el Instituto de secundaria Arcibiskuspé Gymnázium  con dos objetivos muy claros: el primero, realizar job shadowing o aprendizaje a partir de la observación de la función docente en idiomas en las aulas y de la gestión del Centro escolar en cuanto a organización de todos los recursos de que se dispone; y segundo, establecer contacto para realizar un intercambio de alumnado mediante el cual los alumnos respectivos pudieran practicar el inglés y en el español que estudian. Este Centro se caracteriza por su amplia oferta en idiomas (inglés, alemán, español, francés y latín), por ello realizan intercambios para su alumnado cada curso escolar con otros centros educativos.

Programa

A partir de un horario planificado de antemano con el jefe de departamento de español de aquel instituto y nosotras, asistimos cada día a 3 clases de inglés y 1 de español de diferentes niveles y con diferentes docentes. También concertamos reuniones con el Director del Centro y con todo el Departamento de todos los idiomas que se imparten allí. Por las tardes, Silvia y yo callejeábamos por la ciudad y visitábamos museos, descubríamos estatuas y monumentos, ibamos al teatro y a la ópera y saboreábamos todos los manjares culinarios y bebidas autóctonas que Praga nos ofrecía.

Conclusiones

Del primer objetivo, observamos que el nivel de idiomas de los alumnos era muy alto. Las causas de ésto eran dos principalmente, el instituto es como un concertado en España y los alumnos realizan un exámen de nivel para ingresar en este Centro; y la otra causa es que todos los grupos eran pequeños, máximo 14 pero había de 5 o 6 alumnos en otras clases. También supimos por la reunión con el Director que diseñaban las asignaturas de refuerzo según convenía, pues al final de sus estudios les presentaban a los exámenes oficiales externos de los idiomas, sobretodo al de inglés, así que había mucha motivación. No hay atención a la diversidad, todo el alumnado puede seguir el currículum. Se notaba un ambiente relajado en general, pues los alumnos eran responsables de sus aulas y de sus actos, pues tenían la libertad de decorarlas como quisieran y de sentirse cómodos en ellas.

 

 

El nuevo EUROPASS

Category : Reunions · No Comments · by Dic 30th, 2019

El área de Comunicación, Información y Registro del SEPIE celebró 17 de diciembre en Madrid una Jornada Informativa «DEL PORTFOLIO AL NUEVO PORTAL EUROPASS»,  en la que se presentó la nueva plataforma digital para la gestión formativa, de búsqueda de oportunidades de aprendizaje para entrar en el mercado laboral globalizado y de desarrollo multilingüe y multicultural  que estará al alcance de todos en un futuro muy próximo.

El nuevo EUROPASS, además de presentar el perfil personal con los aprendizajes adquiridos, competencias, habilidades y cualificaciones, ofrecerá herramientas digitales para la edición de los documentos correspondientes, información sobre oportunidades de formación, movilidad y empleo, sistemas de cualificaciones y legislación en los diversos países, y un marco tecnológico apropiado para la acreditación de certificados digitales oficiales.

También se habló de los nuevos retos que supone la imbricación del Marco Nacional de Cualificaciones y las diversas plataformas, redes y portales oficiales sobre orientación y empleo con el nuevo portal Europass.

Tomamos nota también de los objetivos y novedades del nuevo programa Erasmus 2021-27.

Muchas novedades a tener en cuenta.

¡Enhorabuena por la organización!