Experiències europees de l'IES SERPIS
Jobshadowing: del Serpis a Lituania

Category : Mobilitats · by May 17th, 2018

Quan Mar Lorente, vicedirectora del centre, em va comentar la possibilitat de realitzar una mobilitat a un centre de Lituània, vaig pensar que era una bona oportunitat per a mí ja que mai no havia participat en un projecte Erasmus. En principi havia de vindre una altra companya però, per raons personals, finalment no va ser possible. El fet d’anar a soles per primera vegada a un país estranger em va fer dubtar, però al mateix temps considerava que era una oportunitat única per observar com és el sistema educatiu en un altre país i, concretament, com es treballa la matèria de matemàtiques; així que, vencent la meua por inicial em vaig embarcar en allò que per a mi era tota una aventura.

El centre d’acollida és Raseinių r. Girkalnio pagrindinė mokykla, Girkalnis Lithuania. És un centre que té alumnat de primària i secundària, però no de Batxillerat. Hi ha un total de 168 alumnes de deu nivells (4 de primària i 6 de secundària) que equivalen als 6 cursos de primària i els quatre de ESO en el nostre sistema educatiu.

Les classes comencen a les 8 del matí. Són de 45 minuts amb 10 minuts de descans entre elles. Hi ha una pausa de vint minuts per a dinar. La majoria dels alumnes dinen al centre, on hi ha menjador amb cuinera que prepara els menús diàriament.

Durant la meua estada al centre vaig assistir a diverses classes, tant de primària com de secundària.

En les classes de primària traballen de manera inclussiva. En aquelles que hi ha alumnat amb necessitats educatives especials, és la professora d’educació especial qui entra a classe, no l’alumne que ix. En totes les classes utilitzen les noves tecnologies de manera quotidiana. Tant la professora com els alumnes, fins i tot els més menuts, utilitzen la pisarra digital.

També vaig coneixer la forma d’organització del centre i la professora  i la professora coordinadora Loreta Vaičiulienė em va mostrar tots els programes europeus en els què participa el centre i el sistema de gestió que hi utilitzen (TAMO). És un programa molt complet on cada professor anota les faltes i incidències de cada alumne però també la programació diària de l’assignatura que imparteix.

L’estada en aquest centre m’ha permés constatar que, en general, l’alumnat té un bon nivell de matemàtiques. El professorat està molt coordinat en quant a qüestions metodològiques i d’utilització de les TIC. En totes les aules hi ha pissarra digital i tant el professorat com l’alumnat la utilitzen amb normalitat. D’altra banda, pel que fa a secundària, hi ha moltes similituds amb la metodologia emprada en el nostre sistema educatiu. Em crida l’atenció la diferència entre els llibres de text utilitzats en Espanya i en Lituània, sent aquests de menor grandària i dividits en dos volums i, per tant, més fàcilment transportable.

A més d’aquestes activitats acadèmiques realitzarem altres activitats culturals com ara la visita al santuari de Siluva en el districte de Raseiniai, la participació, al museu d’Història de Raseiniai,  en un taller de decoració d’ous de Pasqua i la visita a Vilna la capital del país on, fins al dilluns 2 d’abril, i en el marc de la celebració dels 100 anys de la primera declaració d’independència de Lituania, vam fer diverses activitats culturals. Vam fer un tour històric per la ciutat, assistirem a una pel·lícula, ja que hi havia un festival internacional de cinema i visitarem el barri d’Uzupis, centre neuràlgic de l’art i la creativitat.

L’experiència ha estat molt positiva ja que m’ha permés conèixer el funcionament dels programes europeus, conèixer la cultura i els costums d’un altre país i intercanviar opinions amb el professorat, observant que hi ha més similituds que diferències.

En definitiva aquesta experiència m’ha permés créixer, no només professionalment, sinò també millorar la competència intercultural i les  habilitats de comunicació en un idioma estranger, en aquest cas l’anglés, que ha estat la llengua vehicular.

SHARE :

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *