Durant la setmana de l’1 al 8 de febrer, 19 alumnes de 1r de Batxillerat han estat vivint a Florència en el context d’un intercanvi escolar amb el centre IIS Peano. L’acord d’Aprenentatge incloïa tant assistència a classes lectives en la mateixa escola, com visites culturals diverses, que ha servit per a obrir el ventall d’espais històrics i artístics que el nostre alumnat ara mateix ja té a la seua motxilla cultural.
Per descomptat, en poc dies ja un s’acostuma a veure i conviure amb la quantitat d’edificis monumentals que té la ciutat. Des de la plaça de la Signoria amb l’imponent Palazzo Vecchio, a la Catedral dei Fiori, els palaus renaixentistes, museus i galeries, places, esglésies… és tot un continuum de monumentalitat que no deixa indiferent a ningú. Si impressionant és tot per fora, no menys és el contingut de tan extraordinaris edificis.
Visita obligada és la Galeria Ufizzi, l’Acadèmia, el Palazzo Vecchio, la Santa Croce, el palau Pitti i els seus jardins Bóboli…, però en aquesta ocasió voldria destacar de forma especial la visita que vam fer als ARXIUS HISTÒRICS DE LES INSTITUCIONS DE LA UNIÓ EUROPEA (HAEU).
Formava part de l’Acord d’Aprenentatge una visita a aquesta institució d’inigualable prestigi, on l’alumnat va rebre informació detallada de la creació i funció d’aquest organisme, de les actuacions per a la recollida, catalogació, conservació i difusió de tots els documents públics oficials (documents en paper, fotografies, gravacions d’àudio, vídeos i material digital) que es generen en les institucions europees des de 1952, així com també de material de caràcter privat que es considera rellevant des del punt de vista històric com per a ser custodiat. L’alumnat italià i valencià, dirigit per persones documentalistes que allí treballaven, participà en un taller per a crear una línia cronològica que arreplegava les dates més significatives amb relació a la creació i configuració de la Unió Europea tal com la coneixem avuí i, al mateix temps, creaven una línia paral·lela que reflexava les seus aportacions amb imatges d’objectes vinculats a moments importants viscuts en les seues famílies des de la meitat del segle XX.
Història europea i història familiar, dues línies cronològiques que posaven en majúscula el fet d’entendre que la HISTÒRIA la conformem tots, que la HISTÒRIA és el conjunt de les petites històries, i que la HISTÒRIA DE LA UNIÓ EUROPEA és apassionant i hem de conéixer-la millor, ja que som part d’ella.